Penzion Betula Třeboň

Zima v Třeboni

Zima je samozřejmě primárně určena milovníkům zimních sportů, kteří na svých ski sjíždějí a brázdí nejrůznější sjezdovky českých i zahraničních hor. Ať už na snowbordu nebo lyžích, ať již na Bartonu nebo Elánech využívají dobré podmínky pro svůj sport.


Tady v Třeboni, ale pořádná zima letos ještě nebyla. A proto se nabízí myšlenka na cestu do našeho milého města, které tady již nějaký pátek stojí a získává si svojí krásou a atmosférou stále nové příznivce.

Dnes již těžko zjistíme, zda se zde první osadníci usadily z nouze, nebo si vybrali toto místo pokryté hustými podmáčenými lužními lesy pro jeho genius loci. I když kochat se přírodou v polovině dvanáctého století  asi nebylo úplně běžné. Z malé osady se Třeboň stává roku 1341 město, které později získává práva královských měst. Po Vítkovcích získávají sídlo Rožmberkové. Ke konci čtrnáctého století byla provedena fortifikace. Systém s hradbami, branami a příkopem byl velmi dobře konstruován a proto odolal i útokům husitů v letech 1423 a 1425.

To co se nepodařilo husitům - obsadit Třeboň, to se v plné míře daří každé léto hlavně cykloturistům, kteří zaplavují samotné město, ale i naše vyhlášené lesní cesty v okolí.

Pojďme si některé trasy připomenout a trochu navnadit všechny přátele Třeboně na příští sezónu:

  • Podíváme se na nejvyšší místo Třeboňské pánve
  • Dunajovickou horu s výškou 504m a krásnou křížovou cestou
  • Potom se můžete s dětmi vydat do lanového parku u Slověnic a následně na výbornou baštu do místní hospody
  • Na zpáteční cestě se můžete zastavit u rybníka Velký Tisý, který je velkou ptačí rezervací, kde hnízdí velké množství ptactva.

A nebo to rozjet jižním směrem po žluté turistické značce. Jistě znáte tu nádhernou cestu přes Dlouhý most, kde můžete pozorovat meandry Staré řeky a kochat se zaplavovanými částmi lesa. A co potom u Starého Hospodáře odbočit na Podsedek a při troše štěstí uvidět krále našich dravců orla mořského.

Tak neváhejte a přijeďte.

+420 724 919 206