Penzion Betula Třeboň

Cesta kolem Světa

Ten, kdo někdy přijel do Třeboně, tak jistě dostal doporučení, aby se vydal na cestu kolem Světa. Ta sice nebude trvat 80 dní, ani nepřekročíte různá časová pásma, ale jistě Vám nabídne mnoho příjemných zážitků při poznávání nejbližšího okolí Třeboně. Velkou výhodou je, že cesta nemá téměř žádné převýšení a tak je ideální pro výpravu s Vašimi dětmi.


Na pouhých 12 km navštívíte 16 stanovišť, která popisují mimo jiné základní typy třeboňské krajiny, historický vývoj rybníkářství a současnost lázeňství. Na trase se můžete na několika místech příjemně osvěžit koupelí (Ostende), nebo opéct buřtíky na připravených ohništích.

Dozvíte se také, že původně byl rybník o rozloze 360 ha znám pod názvem Nevděk. Krčín při jeho výstavbě v 16. století nechal dokonce zbourat třeboňské předměstí. Po povodni v roce 1611 byl z bezpečnostních důvodů rozparcelován na rybníky dva - menší Opatovický a rozsáhlejší Svět s rozlohou 200 ha.

Mezi nejkrásnější pasáže stezky patří rašeliniště Vimperky. Při průchodu po dřevěných chodnících můžete pozorovat vývoj tohoto společenstva mnoho vodních rostlin a živočichů. V zadní části je možné si všimnout komerčního využití rašeliny pro lázeňský provoz.

V západním cípu cesty lze pozorovat u Spolského mlýna výrobu řeziva na pile Třeboňských lesů nebo se zastavit u kapličky z roku 1861. Po průjezdu přes Odměny a Ostende se dostanete k největšímu novogotickému klenotu, který se před Vámi zjeví při cestě anglickým parkem. Jde o Schwarzenberskou hrobku, kterou můžete samozřejmě navštívit v rámci komentované prohlídky a dozvědět se něco o životě některých osobností tohoto šlechtického rodu.

Závěrečnou etapou je 1400 metrů dlouhá hráz, která je lemovaná staletými duby, ze které můžete sjet na sádky pro zaručeně čerstvou rybu. Potom již jen přes historické jádro zpátky k nám do Betule a vychutnat si příjemný večer na západní terase s kapříkem na grilu.

Cesta kolem Světa

+420 724 919 206